Tijana Bošković (©FIVB)
Tijana Bošković (©FIVB)

Srpkinje beže iz paklenog dela kostura! Tijana Bošković dotukla Poljsku i otvorila put ka medalji

Vreme čitanja: 4min | pon. 21.08.23. | 18:51

U okršaju za prvo mesto u grupi A naša selekcija posle velike borbe zabeležila zlata vrednu pobedu - 3:1

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Genta)

Sad se lakše diše... Najteži ispit u grupnoj fazi Evropskog prvenstva odbojkašice Srbije su položile! Iako su veoma loše odigrale prvi set, u naredna tri su ukrotile motivisane Poljakinje i stigle do značajne pobede koja im u velikoj meri olakšava put ka medalji - 3:1 (18:25, 25:13, 25:23, 25:18). Ponovo je ogroman teret na svojim leđima iznela Tijana Bošković, za koju rival nije imao nikakvo rešenje (30 poena). Nosila je tim i kad nikome nije išlo, izmišljala je poene i na kraju dotukla protivnice. Kad je bilo potrebno, dobila je pomoć i od saigračica - posebno Maje Aleksić koja je ušla sa klupe i donela sjajnu energiju.

Izabrane vesti

Svetske šampionke sada imaju tri pobede, sutra su slobodne, a onda igraju sa Mađarskom i Belgijom. Ukoliko se ne desi neko čudo, potvrdiće prvu poziciju i u osmini finala će ići na četvrtoplasirani tim iz grupe C. Posle toga verovatno na Nemačku, a onda u polufinalu bi rival mogla da bude Holandija... Sve u svemu - današnji susret je bio obračun za prvo mesto u grupi, samim tim i zaobilaženje paklenog puta ka završnici, koji bi vodio preko Turske. Na drugom delu kostura trebalo bi da ostanu Poljska, Turska i Italija... Jasno je da jedna od te tri ekipe neće moći do polufinala.

Iako se srećno završilo, utakmica uopšte nije bila laka... Posebno početak. Nisu Srpkinje uopšte ličile na sebe u prvom setu. Grešile su servis, prijem je bio daleko od idealnog, samim tim ni ostali elementi nisu mogli da budu na nivou. Zbog lošijeg starta uvukla se nesigurnost u ruke, pa je situacija na semaforu kako se približavao kraj seta bila sve gora. Dizanje je najčešće bilo iz dubine, napadači su teško prolazili. Samo je Tijana Bošković bila na svom nivou - od deset lopti sedam je prošla, ali nije imala nikakvu pomoć od saigračica. Na drugoj strani Vološ je razigrala Stišjak - ona je ste bila najefikasnija, ali su je pratile i ostale. Gvideti je prvi tajm-aut tražio na 9:14, drugi već na 10:17. Pravio je i izmene primača servisa, ali velike promene nije bilo. Srpkinje su samo u finišu uspele sa najvećih devet razlike da spuste na konačnih sedam - 18:25.

Poznavajući već godinama ove devojke - znalo se da teško da mogu da ponove ovako lošu igru kakva je bila u prvom činu. Posle predaha na klupi vratile su se "nove" igračice na teren. Silovito su krenule Tijana Bošković i drugarice. Mina Popović je pronašla pravi servis, Uzelac se sjajno snalazila u napadu, Tijana je nastavila tamo gde je stala i za čas posla Srbija je vodila 8:2. Maja je dobro organizovala igru, pa je ekipa delovala kao mašina. Sve se preokrenulo i utakmica je za naše navijače postala mnogo privlačnija. Igra je bila mnogo tečnija, prednost se samo povećavala. Lavarini je kompletnu postavu izbacio, uvek igračice sa klupe, jer je video da u ovom setu preokret nije moguć. Ostale su Poljakinje na samo 13 osvojenih poena - bilo je 25:13 za svetske šampionke.

Posle dva seta koja su završena velikom razlikom, očekivalo se da u narednom tek počne prava borba... Poljska je nešto bolje otvorila i naterala Srpkinje da uporno moraju da stižu rezultat. Sredinom seta rivalke su pobegle na 16:13... Uveo je Gvideti Maju Aleksić i Saru Lozo. Odmah je krenuo preokret. Preko Tijane je naša selekcija povela 20:18, ali stigle su to protivnice. Bilo je sve dramatičnije u hali, Poljaci su na tribinama pokušali da pomognu, ali nisu uspeli. To jest nije im dala Maja Aleksić. Sjajnu rolu je odigrala ova igračica u završnici seta i na kraju blokom postavila krajnji rezultat - 25:23.

Četvrti period je naša reprezentacija odlično otvorila. Tijana nije popuštala, pratila je Maja Aleksić, doprinela je i Jovana Stevanović, pa brige nije bilo. Poljakinje su u jednom trenutku pokazale reakciju, ali nije kod njih bilo dovoljno ni snage, nii kvaliteta da naprave orgoman preokret.

Tijana je bila jedina dvocifrena u srpskom timu sa 30 poena (napad 50-29, 58 odsto). Jovana Stevanović je postigla devet, Maja Aleksić osam, a Aleksandra Uzelac sedam. Na drugoj strani izdvojila se Magdalena Stišjak sa 20, a pratila je Lukašik sa devet.

POLJSKA - SRBIJA 1:3

/25:18, 13:25, 23:25, 18:25/

Dvorana: Top Sport u Gentu.

POLJSKA: Štencel, Korneluk 8, Vitkovska 2, Galkovska 1, Stišjak 20, Feduzio, Lukašik, Vološ, Venerska, Jurčik.

SRBIJA: Buša 4, Lazović 1, Drča, Popović 4, Uzelac 7, Ognjenović 1, Kurtagić, Pušić, Bjelica, Aleksić 8, Stevanović 9, Jegdić (libero), Bošković 30, Lozo 2.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Ponedeljak

GRUPA A

Poljska - Srbija 1:3 (25:18, 13:25, 23:25, 18:25)

20.00: Belgija - Ukrajina

GRUPA B

Bosna i Hercegovina - Rumunija U TOKU

21.00: Hrvatska - Švajcarska

GRUPA C

Češka - Turska U TOKU

20.00: Nemačka - Švedska

GRUPA D

Francuska - Slovačka 3:0 (25:21, 25:19, 25:21)

20.00: Španija - Finska



tagovi

Evropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.ženska odbojkaška reprezentacija Srbiježenska odbojkaška reprezentacija PoljskeTijana Bošković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara